Няколко от хората, участвали в нападението, при което бе убит президентът на Хаити Жовенел Мойс, преди това са били информатори на американските правоприлагащи органи. Това съобщи Си Ен Ен.

Според негови източници следователите са стигнали до такива заключения, установявайки обстоятелствата около инцидента. Материалът съдържа изявление на Американската администрация за борба с наркотиците, което потвърждава, че един от заподозрените периодично е бил "поверителен източник" на информация.

САЩ изпращат екип в помощ на Хаити

САЩ изпращат екип в помощ на Хаити

След като по-рано отхвърлиха военна мисия

В изявлението се пояснява, че след убийството на Мойс този информатор се е свързал с персонала на отдела. Те го призовали да се предаде на местните власти, а също така уведомили служители в Хаити за тези контакти. Отделът поясни, че посоченият информатор, както и друг заподозрян, в крайна сметка са се предали на хаитянските власти.

Източници на телевизионния канал твърдят, че сред заподозрените има лица, които преди това са били информатори на Федералното бюро за разследване на САЩ.

Десетки ликвидирани и арестувани след убийството на президента на Хаити

Десетки ликвидирани и арестувани след убийството на президента на Хаити

Спор кой е легитимен президент и блъсъци в столицата

Служителите на ФБР отказаха коментар. Те само заявиха, че използват "законни източници за събиране на разузнавателна информация" в своите разследвания.

В доклада се казва, че някои от нападателите са "колумбийски наемници, наети чрез базираната във Флорида компания за сигурност". Твърди се, че операцията е координирана от Кристиан Емануел Санон, който е задържан в Хаити.

Хаити моли САЩ за военна помощ

Хаити моли САЩ за военна помощ

Призивът идва след убийството на президента

Той първоначално е уведомил наемниците, че трябва да го пазят. Както се отбелязва в публикацията, има все повече и повече информация, показваща, че атаката срещу Мойс е могла да бъде частично подготвена в САЩ.

Мойс беше смъртоносно ранен при нападение на резиденцията си на 7 юли. След това Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.