Тежко въоръженият отряд, който извърши убийството на хаитянския президент Жовенел Мойс тази седмица, е включвало 26 колумбийци и двама хаитянски американци, съобщиха властите, докато издирването на поръчителите на убийството продължи. Според някои източници, вече най-малко шестима са ликвидирани. Пет автомобила са били иззети, уточняват ДПА и "Ройтерс".

Полицейската операция продължава. Други заподозрени за участие в убийството са били обкръжени от охраната в столицата Порт-о-Пренс, съобщиха от ООН. 

Посланикът на Хаити в Съединените щати Бочит Едмънд каза, че убийците са били добре обучени и тежко въоръжени чуждестранни наемници, които са се представяли за агенти на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA).

В съседната Доминиканска република предполагат, че нападението срещу президента на Хаити е извършено от южноамериканци - четирима колумбийци и трима венецуелци. Допуска се, че организатори на покушението могат да са и хаитянски наркодилъри.

Според вестник Le Nouvelliste, в тялото на държавния глава има 12 куршума.

Ситуацията в Хаити остана напрегната в четвъртък след нападението. Видеоклиповете в социалните медии показват групи хора на улицата, задържащи предполагаеми заподозрени в убийството. В едно видео, публикувано от новинарския портал Journal La Diaspora, се твърди, че се вижда голяма тълпа от хора, събрали се пред полицейско управление, за да убият задържаните заподозрени.

След убийството на президента на Хаити ликвидираха четирима наемници

След убийството на президента на Хаити ликвидираха четирима наемници

В съседната Доминиканска република предполагат, че нападението е извършено от южноамериканци

Има и съобщения за нападения над кубински лекари, след като временният премиер Клод Жозеф заяви, че извършителите говорят испански и английски. Хаитянски креолски и френски са официалните езици на Хаити.

Съветът за сигурност на ООН се събра в четвъртък, за да обсъди ситуацията. Хаити е призовал за допълнителна подкрепа за сигурността, като първоначално не е било ясно какво включва това в детайли. Специалният пратеник на ООН заяви, че организация е готова да помогне за разследването.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати са готови да помогнат на Хаити веднага щом бъде отправено официално искане.

Като знак за политически хаос още преди покушението, този понеделник Мойс назначи Ариел Анри за седми министър-председател в своя мандат - наследник на временния премиер Клод Жозеф. Но Анри не може да бъде потвърден за ръководител на правителството поради липса на кворум в парламента, както изисква конституцията на Хаити. Жозеф се самоопредели като временно изпълняващ длъжността или временен министър-председател, подписвайки укази за 15-дневно извънредно положение, както и 15-дневен траур в сряда.

Президентът на Хаити убит от нападатели в частната му резиденция

Президентът на Хаити убит от нападатели в частната му резиденция

Някои от нападателите говорили на испански

За 26 септември са планирани новите президентски и парламентарни избори.