Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес отхвърли последното предложение на крайнолявата партия "Подемос" за коалиционно правителство за едногодишен пробен период, макар че остава открит за преговори за избягване на предсрочни избори.

Това съобщи източник от управляващата Социалистическа партия, цитиран от "Ройтерс".

Неуспешен първи опит за избор на Педро Санчес за премиер на Испания

Неуспешен първи опит за избор на Педро Санчес за премиер на Испания

Сега той има два дни да се опита да постигне споразумение с крайнолявата "Подемос"

Двамата лидери разговаряха за кратко по телефона в четвъртък вечерта в опит да възобновят блокираните преговори. Те разговаряха за първи път от провала на преговорите за коалиция през юли.

Социалистите на Санчес се опитват да постигнат споразумение с "Подемос", откакто спечелиха изборите през април, но не получиха мнозинство. Ако не бъде постигнато споразумение за правителство до 23 септември, Испания ще проведе нови избори на 10 ноември - за четвърти път за последните няколко години.

Испания търси вариант да избегне изборите

Испания търси вариант да избегне изборите

Ако не се намери решение, на 10 ноември трябва да се проведат нови избори

По време на телефонния разговор лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас е предложил коалиционно споразумение за споделяне на властта, което се основава на последното предложение на социалистите от юли преди да се провалят преговорите, разкри източник от "Подемос". Ако, след одобряване на бюджета, социалистите не са доволни от споразумението, "Подемос" ще се оттегли и ще подкрепи правителство на малцинството, водено от Санчес, добави източникът.

Санчес, според източник от Социалистическата партия, е отхвърлил предложението, което е признак за продължаващото дистанциране на двете сили. Той е заявил, че липса на взаимно доверие между двете партии изключва възможно споделяне на властта.

Испания отива към четвърти парламентарни избори за 4 г.

Испания отива към четвърти парламентарни избори за 4 г.

На днешното гласуване Санчес беше подкрепен от 124 депутати (също толкова гласуваха и при първия опит във вторник)