Полският премиер Беата Шидло се скара на ЕС, че прекалено много се занимава с вътрешните работи на централноевропейската страна, цитирана от АП.

Тя заяви пред Европейския парламент, че законодателните промени в областта на Конституционния съд и обществените медии на Полша са чисто вътрешни работи.

Шидло изтъкна пред евродепутатите, че предприетите промени не трябва да се разглеждат като заплаха за върховенството на закона, тъй като са в съответствие с правата на всяка страна от ЕС.

Предприетите от нас промени отразяват стандартите на ЕС и по никакъв начин не се различават от стандартите на други страни членки на ЕС, подчерта тя.

По думите й Полша е „наранена” от критиките.

Припомняме, миналата седмица Европейската комисия предприе безпрецедентна процедура по разследване дали приетите от полското правителство нови закони нарушават демократичните правила на ЕС.

Брюксел потвърди, че предприема първа стъпка от процедура по отнемането на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС.

Mеханизмът за защита на върховенството на закона, приет през 2014 година, позволява да бъде отнето правото на глас на страна членка в Европейския съвет, където се оформя политиката на ЕС.