Премиерът на Тайланд отмени извънредния указ, който имаше за цел да потуши продемократичните протести. Ограничителните мерки не спряха всекидневните протести с искане министър-председателят Прают Чан-оча да подаде оставка и да се проведат реформи в монархията, информира АФП.

Пореден многохиляден протест в Тайланд

Пореден многохиляден протест в Тайланд

Въпреки опитите на властта да ограничи демонстрациите

Продемократичното протестно движение е водено от студенти от средата на юли. Недоволните граждани настояват Прают Чан-оча да се оттегли и конституцията от 2017 г. да се промени. Някои от протестните лидери дори излязоха със спорни искания като реформиране на монархията, която засяга всеки аспект от тайландското общество.

"Строгите" извънредни мерки бяха наложени миналата седмица, след като протестиращи отправиха поздрав с три пръста към кралски кортеж - безпрецедентно предизвикателство пред монархията.

Тайланд с ограничителни мерки на фона на протести

Тайланд с ограничителни мерки на фона на протести

Забранява събирания, публикуване на новини и дава права на армията

Но забраната за събиране на повече от четири души не успя да спре участието на десетки хиляди в демонстрации в Банкок.

Прают Чан-оча, бившият военен шеф, който организира преврата през 2014 г. и оттогава държи властта, намекна в сряда вечерта, че планира да отмени извънредното положение с цел намаляване на напрежението.

По-рано той призова за извънредно заседание на парламента за обсъждане на кризата. Заседанието ще се проведе в понеделник.

Протестиращите в Тайланд бесни, след като парламентът отложи конституционната реформа

Протестиращите в Тайланд бесни, след като парламентът отложи конституционната реформа

Правителството се опитва да спечели време

Впоследствие правителството обяви, че оттегля извънредните мерки. Уточнява се, че решението е взето след подобряване на политическата ситуация.

Повече от десет преврата са извършени в Тайланд от прекратяването на абсолютната монархия през 1932 г., като последния бе през 2014 г.