Широкоразпространено преследване на християни, понякога граничи с геноцид, продължава в някои части на Близкия изток. Това е довело до масово изселване през последните две десетилетия.

Това се заключава в доклад, поискан от външния министър на Великобритания Джереми Хънт, цитиран от "Гардиън".

Милиони християни в региона са били принудени да напуснат домовете си, мнозина са избити, отвлечени, дискриминирани и затворени, пише в доклада. В него също се подчертава ширеща се дискриминация в Югоизточна Азия, Субсахарска Африка и Източна Азия, което често е подтиквано от държавен авторитаризъм.

"Неудобната истина", пише в изследването, е, "че мнозинството (80%) преследвани религиозни вярващи са християни".

Някои лидери в Близкия изток са обвинявани в толериране или подстрекаване към преследване на християни. Като пример се посочва управляващата партия на Турция, Партия на справедливостта и развитието, която очерня християните.

Докладът показва, че преди век християните са представлявали 20% от населението на Близкия изток и Северна Африка, но сега са под 4% или 15 милиона души.

В държави като Алжир, Египет, Иран, Ирак, Сирия и Саудитска Арабия ситуацията с християните и другите малцинства е достигнала тревожно ниво.