Международната агенция за атомна енергия възнамерява да изпрати през декември екип от експерти в пострадалата атомна централа във Фукушима, съобщава "Киодо".

Той трябва да извърши оценка на японския план за изпускане на пречистена радиоактивна вода в морето.

Причината е, че Китай и Южна Корея, както и местните риболовни общности, изразиха възражения срещу изливането на водата, събрала се в комплекса след опустошителните земетресение и цунами, ударили Североизточна Япония през 2011 г., заради въздействието й върху околната среда.

МААЕ е поела ангажимент да гарантира, че проверката ще бъде изчерпателна и обективна и резултатите от нея ще бъдат представени на международната общност, заяви Лиди Еврард, ръководител на отдела за ядрена безопасност и сигурност в базираната във Виена ядрена служба за наблюдение на ООН.

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация

Китай и Южна Корея ще бъдат сред 11-те държави, които ще имат свои членове в проверяващия екип.

Служителите на МААЕ може да пътуват до Япония през следващата година, за да може агенцията да представи заключението си преди реалното изхвърляне на водата.

Водата, изпомпвана в разрушените реактори в завода във Фукушима за охлаждане на разтопеното гориво, смесена с дъждовни и подземни води, които също са били замърсени, се пречиства с помощта на усъвършенствана система за преработка на течности.

Според японското правителство процесът ще сведе радиоактивността значително под японските стандарти за безопасност и тези на Световната здравна организация за питейна вода.

Японски експерти препоръчват радиоактивната вода от „Фукушима” да бъде изпусната в океана

Японски експерти препоръчват радиоактивната вода от „Фукушима” да бъде изпусната в океана

Tokyo Electric или Tepco е събрала близо 1,2 милиона тона заразена вода от разрушената централа