Президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков върна в парламента за ново разглеждане постановлението на депутатите, одобрили по-рано състава на новото правителство, предаде "Синхуа".

Той настоя, че решенията трябва да се считат за легитимни, а не са били изпълнени всички законови изисквания - като кворум от 61 депутати за избора на премиера.

По-рано тази седмица Жапаров беше номиниран за нов министър-председател на мястото на Кубатбек Боронов, който беше официално освободен с неговия кабинет. Въпреки това кандидатурата на Жапаров беше отхвърлена от някои опозиционни партии.

Новият премиер заяви по-рано през деня, че изборът му на министерски позиции е окончателен и че е готов да поеме отговорност за по-нататъшното развитие в страната.

Киргизстан има ново правителство

Киргизстан има ново правителство

Русия щяла да остане основният стратегически партньор на страната

Новият премиер разкри пред репортери кога президентът на Киргизия Сооронбай Жеенбеков може да подаде оставка.

"Президентът каза, че след като бъде одобрен новият кабинет и приключат всички свързани процедури, той ще подаде оставка в рамките на два или три дни", припомни Жапаров.

Политикът засегна и външнополитически въпроси, като заяви, че Русия щяла да остане основният стратегически партньор на Киргизстан.