Русия неочаквано стана основна тема на разговори на днешната среща на върха на ЕС, след като президентът на Литва Гитанас Науседа използва изказването си, за да предупреди за опитите на Кремъл да пренапише историята на Втората световна война, информира "Политико".

Лидерите се събраха в Брюксел за първи път от месеци, за да договорят 1,82 трилиона евро бюджет и План за възстановяване от пандемията от коронавируса.

Балтийските държави обвиниха Русия в опит да фалшифицира историята

Балтийските държави обвиниха Русия в опит да фалшифицира историята

В съвместна декларация президентите на Литва, Латвия и Естония

Но преди да пристъпят към обсъждане на тези въпроси Науседа предупреди европейските си колеги за ходовете на правителството на руския лидер Владимир Путин да омаловажи окупацията на Съветския съюз над балтийските държави.

"Бих искал да насоча вашето внимание към последните ревизионистки действия на Русия за разделяне на света и пренаписване на историята", обърна се литовският президент към евролидерите.

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Имиджът на Латвия като крепост срещу руската държава беше сериозно увреден

"Всички от нас и институциите на ЕС трябва да предприемат необходимите стъпки, за да отговорят съответно на тези действия", призова той.

Литва, Латвия, Естония и Полша се оплакват през последните месеци от опитите на Москва да размие историята на Втората световна война.

На срещата на върха Науседа подчерта, че новите промени в конституцията на Русия включват ново положение за "историческата истина", което предвижда наказание за всеки, който омаловажи ролята на Русия по време на войната.

"Развитието в Русия е обезпокоително", продължи той и добави: "Ние възприемаме тези действия като пряко насочени към суверенитета и независимостта на съседните държави".

Според него Русия се опитва да установи световен ред, базиран на сфери на влияние, а не на международното право, което е заплаха за целия демократичен свят.

"ЕС трябва да изпрати ясен сигнал, че подобни действия ще окажат допълнително влияние върху отношенията между Русия и ЕС", продължи той и призова за по-активна политика от страна на европейските институции.

По отношение на основните теми за бюджета и Плана за възстановяване, Науседа каза, че Литва като цяло подкрепя предложението, но страната му ще настоява ЕС да изпълни обещанието си от 2013 г. да отпусне повече средства за земеделие за държави, които са получили по-малко пари.