Президентът на Словакия Зузана Чапутова наложи вето на нов законопроект, който удължава забрана за публикуване на социологически проучвания до 50 дни преди изборите. Чапутова се закани да се обърне към Конституционния съд, ако парламентът преодолее ветото й, информира "Ройтерс".

Законопроектът беше одобрен от парламента през миналата седмица. Ако се превърне в закон, Словакия ще е третата държава след Камерун и Тунис, която забранява проучванията за такъв дълъг период, според Словашката академия на науките. До промяната срокът бе 14 дни.

Проектозаконът е приет преди изборите на 29 февруари 2020 г.

"Вярвам, че законът нарушава правото на информираност, гарантирано от Конституцията и ограничава политическата конкуренция", коментира държавният глава пред журналисти.

"Ако парламентът преодолее ветото ми, ще използвам правото си да се обърна към Конституционния съд и да поискам от съда го задържи" до финално решение, каза Чапутова.

Президентското вето може да бъде преодоляно със 76 гласа или просто мнозинство в 150-местната камара.

Авторите на законопроекта са управляващата партия Смер и Словашката национална партия. Според тях целта е да се защитят избирателите от дезинформация, така че те да базират решенията си на програмите и кампаниите на партиите.

Законопроектът обаче не забранява на партиите да провеждат свои вътрешни проучвания, но резултатите не трябва да бъдат огласявани публично.