Президентът на Таджикистан Емомали Рахмонов отправи критика към ръководителите на средствата за масова информация в страната, заради това, че са създали и поддържат култ към неговата личност.

На среща с колективите на държавните телевизионните и радио компании по повод на празненствата по случай Деня на независимостта, Рахмонов казал, че „чрез извънредното възхваляване на неговите заслуги и безкрайните цитати и позовавания на държавния глава, журналистите му правят „мечешка услуга". Това съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на правителствената информационна агенция на Таджикистан „Ховар".

Таджикистанският президент не за първи път публично излиза с критики съм своеобразния „култ към личността".

Той се е обявявал не веднъж срещу поставянето на свой портрети на обществени места, а също и против информационните радио- и телевизионни предавания, които започват и завършват с позоваване на „уважаемия президент на република Таджикистан.

Във всички бивши съветски републики в Азия след разпадането на СССР се запазват и до този момент форми на тоталитарно управление със своеобразен „култ към личността" в културата, образованието и средствата за масова информация. Най-ясно това личи в Туркменистан.

Таджикистан е президентска република, създадена след разпадането на СССР. Първият й ръководител е Рахмон Набиев - бивш номенклатурчик. Още слабата държавна власт е атакувана от ислямската опозиция в страната, като през 1992 започва почти 5 годишна гражданска война между поддръжниците на съветския режим и ислямистите.
Настоящият президент Емомали Рахмонов застава начело на правителството, сформирано след превземането на столицата Душанбе от секуларистите. Обстановката в страната е относително успокоена, като ислямистите са изтласкани в източните части на страната и в съседен Афганистан. Едва след идването обаче на власт в Афганистан на талибаните, с ислямистите в Таджикистан е сключено споразумение и правителството на Рахмонов подпомага интегрирането им държавните структури, включително в парламенти и армията.

През 1999 г. се провеждат свободни избори, които опозицията определя като нечестни и фалшифицирани. На тези избори обаче Емомали Рахмонов е преизбран с голямо мнозинство. От тогава е начело на държавата.