Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе поиска опозиционните партии да препоръчат нов премиер, с което направи голяма политическа отстъпка в опит да потуши разразилия се през последните седмици скандал, пише "Ню Йорк таймс".

Скандалът около президента на Южна Корея се разраства

Скандалът около президента на Южна Корея се разраства

В центъра на скандала е приятелка на президента

По време на среща с председателя на парламента Чхун Уи-хуа Парк заяви, че се отказва от кандидата, който издигна за премиер миналата седмица. Също така тя предложи опозицията да избере новия министър-председател. Кандидатът Ким Бьон-джун беше отхвърлен от опозиционните партии, които имат мнозинство в парламента.

Те настояват Парк да предаде част от властта си, предимно в областта на икономиката и други вътрешни въпроси, на препоръчания от законодателния орган кандидат за премиер.

Парк се опитва да си върне общественото доверие чрез рокади в кабинета и в президентската администрация. Въпреки усилията, проучвания показват, че тя е най-непопулярният президент в страната от 80-те години на миналия век, когато Южна Корея се насочи към демокрация. През последните седмици хиляди южнокорейци призоваваха държавния глава да подаде оставка.

Скандал в Южна Корея, президентът свързван с религиозни култове, шаманизъм и корупция

Скандал в Южна Корея, президентът свързван с религиозни култове, шаманизъм и корупция

Кризата е около дългогодишен довереник на Парк

Скандалът е около довереница на президента, която се е месила в политиките и е изнудила големи компании, които са платили 69 милиона долара във формата на дарения на две фондации, управлявани от приятелката на държавния глава. Довереницата и двама съветници на президента са задържани.