Приключиха парламентарните избори в Унгария. За първи път се гласува по сложна смесена избирателна система. Първите частични резултати се очакват около 22.00 часа българско време.

Наблюдателите отчитат значителна избирателна активност. Първите прогнозни данни на социолозите показват, че дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан ще спечели парламентарно мнозинство с преднина от 20 на сто и повече процента пред крайнодясната партия "Йоббик" и социалистите. Единствената неизвестна, според тях, е дали Орбан ще си възстанови квалифицираното мнозинство от две трети в 199-местния парламент.

Висока избирателна активност в Унгария

Висока избирателна активност в Унгария

В 17,00 часа местно време са гласували 63,21%

В момента "Фидес" разполагат с 144 места в 199-местния парламент.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят 5-процентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им опонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), както и обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", Партията на Зелените - "Политиката може да бъде различна" и партията "Демократична коалиция".

ЕС следи отблизо изборите в Унгария. Победа на Орбан би дала импулс за десните националистически сили в други страни от Централна Европа, особено в Полша и Австрия.

Гласуването в Унгария започна

Гласуването в Унгария започна

Унгарци избират 199 депутати

Виктор Орбан, който стана известен в края на 80-те години на миналия ХХ век като млад либерал, който призоваваше съветските войски да се оттеглят от Унгария, се превърна в десен националист през годините.

Унгария пред избори: Орбан и Фидес за трети път?

Унгария пред избори: Орбан и Фидес за трети път?

От 1989 г. насам изборите протичат в изострена атмосфера...

Той е бил министър председател между 1998 г. и 2002 г. и е бил в опозиция в продължение на осем години, докато неговата партия "Фидес" спечели мнозинство от две трети в парламента през 2010 г. и 2014 г.