Британските военни биха могли да са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан, включително убийства и изтезания на цивилни, а действията им да бъдат прикрити от военното ръководство на страната. Това се посочва в секретни документи, достъп до които получи британският вестник Sunday Times и BBC.

Позовавайки се на военни следователи, разследващи действията на британските военни в Ирак и Афганистан, тези медии информираха как един от военните членове на Специалната военновъздушна служба (SAS), специално звено на британските въоръжени сили, извършил убийства, както и случаи на побой, т.е. изтезания срещу затворници и сексуалното насилие срещу тях от бойци на шотландския боен отряд Black Watch.

Според Sunday Times, разследванията били фокусирани върху три случая. В един от тях, командос на SAS, за който се твърди, че застрелял три деца и млад мъж в Афганистан през 2012 г., докато пиели чай у дома си. В статията се отбелязва, че това дело е прехвърлено на военната прокуратура, но тя не му е дала ход. Вторият случай се отнася до предполагаемото насилие през 2003 г. на затворници в иракския затвор Басра и убийство на двама души. Третият случай се отнася до убийството на иракски полицай през 2003 г.

Министерството на отбраната на Великобритания пък заяви, че "полицията е провела обширни разследвания на твърдения за британско поведение в Ирак и Афганистан". "Независимата военна прокуратура реши да не образува наказателно преследване по нито един от случаите, които са били отнесени за разглеждане", отбелязва Министерството на отбраната на Кралството.

Британският военен контингент по време на войната в Ирак (2003 - 2011 г.) е вторият по големина след САЩ и наброява 45 хиляди души. Общо 179 британски войски са убити в резултат на конфликта. По време на войната в Афганистан (2001 - 2015) британските въоръжени сили загубиха 456 убити войски