Лидерът на Шотландската национална партия в британския парламент писа на премиера на Великобритания Борис Джонсън с искане да предприеме незабавни действия за публикуване на доклада за намеса на Русия в британската политическа система, пише "Гардиън".

Борис Джонсън одобри публикуване на доклад за руска намеса

Борис Джонсън одобри публикуване на доклад за руска намеса

Председателя на комисията Доминик Грийв описа решението като "шокиращо"

Иън Блекфорд, лидерът на третата най-голяма група в Камарата на общините, призова премиера да започне да назначава членове на Комисията по разузнаване и сигурност към парламента, необходимо, за да бъде публикуван документът.

Недопустимо е вашето правителство многократно и тенденциозно да не предприема действия за сформиране на комисията и да се опитва да избяга проверка по ключови въпроси, пише Блекфорд в писмо, споделено с британския вестник.

Той допълва, че е в публичен интерес и е задължително да се публикува докладът.

Комисията към предишния парламент на Великобритания подготвяше доклад за шпионските действия на Русия на Острова, който щеше да бъде публикуван, ако премиерът Борис Джонсън не беше свикал избори.

Членове на парламентарната комисия са събрали доказателства за руско проникване в консервативните политически кръгове.

Министри многократно повториха, че няма примери за "успешна руска намеса" на референдума през 2016 г. за Брекзит или на избори.