Ситуацията в Егейско море и Източното Средиземноморие изглежда се поуспокоява, след като турски бойни кораби се върнаха по базите си, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Представители на гръцкото правителство съобщиха, че Гърция оценява последните ходове на Турция, но остава бдителна.

В Гърция запалиха турски знамена

В Гърция запалиха турски знамена

Групата изгори турския флаг, след като се събра пред църквата "Света София"

Издадените от Турция навигационни разпореждания и информация (NAVTEX) за проучване на петрол и газ южно и източно от остров Кастелоризо, зона, която Гърция разглежда като част от континенталния й шелф, все още са в сила. Те изтичат на 2 август. Военният флот на Гърция е в повишена бойна готовност. 

Вчера настъпи объркване за няколко часа, след като посолството на Турция във Вашингтон написа в "Туитър", че корабът за проучвания Oruc Reis започна да проучва за газ и петрол. Но впоследствие посолството изтри съобщението и излезе с ново, че корабът е обявил сеизмичното си изследване на 21 юли.

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

През последните месеци напрежението между Анкара и Атина ескалира

Oruc Reis е акостирал до Анталия, Турция.

През последните месеци напрежението между Гърция и Турция ескалира. Двете държави имат сериозни разногласия по редица въпроси, включително за Кипър, териториални претенции и за статута на "Света София" в Истанбул.

Вчера американският самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" и още 12 военни кораба пристигнаха в Средиземно море за учения с гръцките ВВС.

Военният флот на Гърция в повишена бойна готовност спрямо Турция

Военният флот на Гърция в повишена бойна готовност спрямо Турция

Разположи сили в южната и югоизточната част на Егейско море