Руският президент Владимир Путин обяви на 25 август, че руската армия ще бъде подсилена със 137 000 нови войници, докато войната в Украйна продължава. Но анализаторите казват, че тази цел изглежда непостижима за Москва, пише "Франс 24".

Путин иска да засили офанзивата си в Украйна чрез наливане на подкрепления в размер на 137 000 допълнителни войници - което би било общо 1,15 милиона активни бойци. Това би било най-голямото увеличение на руския военен персонал от години, като последното такова увеличение бе през 2017 г., когато Москва обяви, че редиците на армията са увеличени с 13 698 нови войници.

Изглежда вярват, че по-големият брой на място ще даде надмощие на руските сили на фона на безизходица в Източна и Южна Украйна.

Анализаторите са скептични. "Добре, но както сме виждали отново и отново в миналото, това е по-лесно да се прокламира, отколкото да се направи", коментира Марк Галеоти, специалист по Русия.

"Това, от което Министерството на отбраната на Русия наистина иска и има нужда, са повече професионалисти, но това означава предлагане на по-добро заплащане и условия, с други думи истински пари", продължава Галеоти. "Може да стигне толкова далеч, като наемате затворници!"

"Така че може видим по-нататъшна Потьомкинизация на армията, като Москва издава укази и Министерството на отбраната създава нови организации, които все повече не отговарят на действителния брой на служба", продължи Галеоти. "Ще видим дали/как това ще бъде направено, но на пръв поглед това звучи като Кремъл, който се бори с безсилие и липса на подходящи идеи как да промени ситуацията в Украйна", заключи той.

Много малко възможности за Русия

Галеоти има предвид "Потьомкинските села", фалшиви села, градски декорации trompe-l'oeil, за които се предполага, че са построени в Крим през осемнадесети век, за да скрие бедността от гостуващата руска императрица Екатерина Велика. Въпреки че тази историческа легенда оттогава е била до голяма степен опровергана, фразата остава широко използвана в Русия за описание на усилията да се придаде ласкав облик на жалка ситуация.

Първата причина, поради която плановете на Путин изглеждат като Потьомкинизация, е, че се основават на погрешна аритметика. Руският президент използва официални данни, според които армията на страната наброява малко над милион души. "Но ние знаем, че те имат много по-малко от това, откакто нахлуха в Украйна", каза Хюсейн Алиев, експерт по войната в Украйна в университета в Глазгоу.

"Оценките варират от 250 000 до 300 000 мъже, които са готови да се бият", продължи Алиев. "Останалите са цивилни членове на армията, които са регистрирани като войници, или членове на семействата на държавни служители, чиито имена са добавени, за да могат да получават военни заплати."

Така че дори и да даде плод, планът за въвеждане на допълнителни 137 000 войници няма да доведе Русия до 1,15 милиона души. Но дори тази цифра от 137 000 изглежда нереалистична.

"Русия има много малко възможности да намери бързо толкова много войници", каза Джеф Хоун, специалист по руски военни въпроси в американския геополитически изследователски център New Lines Institute.

Москва изпрати на фронта в Украйна чисто новия 3-ти армейски корпус на 27 август, но това само илюстрира трудностите на Русия при набирането на нови войници.

"Това е контингент от резервисти, съставен само преди няколко месеца", каза Алиев. "Трябваше да включва около 18 000 войници. Но Кремъл успя да мотивира само около 15 000 мъже, въпреки предлагането на набор от стимули.

Обща мобилизация?

Новобранците получават около три пъти повече от обичайната заплата за руските войници. Преди това имаше максимална възраст за набор от 40 години. Тя обаче беше премахната в края на май, за да насърчи по-възрастните мъже да участват във военните действия в Украйна.

Руската армия се стреми да бъде възможно най-креативна през последните месеци, докато се опитва да увеличи числеността си и да замени войници, убити или ранени в Украйна. По-специално, обикалят затворите в няколко града, като предлага помилвания на затворници с военен опит, ако се съгласят да отидат на фронта. "Руските военни също доведоха наемници, набраха бойци от Сирия и наеха войници от етническите малцинства в централноазиатските държави (главно таджики и киргизи)", отбеляза Хоун.

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

АП: Москва обещава амнистия, но няма наплив от желаещи, а стотици войници отказват

Всички тези инициативи със сигурност са компенсирали донякъде загубите на фронта, но това "все още е до голяма степен недостатъчно за постигане на целта от 137 000 допълнителни войници", продължи Хоун.

Тези новобранци в много случаи идват от среда, далеч от руската армия и често нямат познания за руската военна култура. "Така че те не се интегрират добре в командната верига на армията", добави Хоун. С други думи, това е проблем както на количеството, така и на качеството.

"Тези така наречени "доброволчески" батальони в момента получават две седмици обучение, преди да бъдат изпратени на фронта, а това е напълно недостатъчно", каза Алиев. "Дори Москва да успее да намери 137 000 войници, армията далеч не разполага с достатъчно обучаващи офицери, за да гарантира, че новобранците са готови за битка."

Може би най-очевидното решение е да се обяви обща военна мобилизация. Но за да направи това, Кремъл ще трябва да признае, че участва във война в Украйна, за разлика от официалната линия, че това е просто "специална военна операция".

Досега Путин отказва да предприеме тази стъпка, предпочитайки да гарантира, че руската пропаганда оформя конфликта в този евфемистичен израз - защото признаването, че това е война, "рискува да създаде социално напрежение в Русия", допълва Алиев.

Путин в "розов балон"

Но по никакъв начин не е гарантирано, че една обща мобилизация ще бъде достатъчна. "Армията вече тайно извършва нещо като обща мобилизация, като притиска младите хора да се записват - въпреки това новобранците са много малко", отбеляза Алиев.

"В Кремъл знаят това и няма да поемат риска да наложат обща мобилизация, от която всички се опитват да се измъкнат. Това би било голям шамар за Владимир Путин".

Оттук и рискът от Потьомкинизация. "Най-вероятният резултат е, че всяка казарма ще има числени цели за новобранци и военните ще направят всичко по силите си, за да ги достигнат, дори това да означава изобретяване на призрачни новобранци", каза Хоун. "Бюджетът им ще зависи от това."

Така че изглежда Путин подтиква висшето си ръководство да мами с цифрите, като подписва този указ. В същото време изглежда, че за руския президент е особено важно да докаже, че може да увеличи размера на армията си без проблем.

Първо, за целите на вътрешната пропаганда, раздуването на цифрите би "помогнало за поддържането на илюзията на някои руснаци, че има целия този плам да отидат и да се бият в Украйна", каза Алиев. "Това също е начин да се покаже на Запада, че Москва е готова за продължителен конфликт", добави той. Кремъл няма да предложи набиране и изпращане на още хиляди войници, ако иска да сложи край на войната възможно най-скоро.

Но има още една хипотеза: че Путин толкова се е откъснал от реалността, че смята, че наистина е възможно да се увеличи размерът на руските сили в Украйна. "Той живее в такъв "розов балон", че може наистина да вярва, че армията може лесно да добави 137 000 нови войници", каза Хоун. Тогава този указ би бил доказателство, че господарят на Кремъл е напълно откъснат от реалността.

Как ще завърши войната в Украйна?

Как ще завърши войната в Украйна?

Прогнозира авторът на американската военна доктрина