Правителството на Австралия е предложило промени в законите за национална сигурност, които предвиждат 20 г. затвор за журналисти и лица, подаващи сигнали за нарушения, съобщава ДПА.

Австралийските медии предупреждават, че промените ще "криминализират" някои репортажи. Те поясняват, че измененията в законите също така могат да подкопаят способността на медиите да действат в обществен интерес.

В съвместно съобщение 14 големи медии в държавата алармират, че предложените от правителството промени през декември 2017 г. поставят журналистите "пред значителен риск да бъдат вкарани в затвора" за вършената от тях работа.

Реформите предвиждат наказание за всеки, който борави с информация от държавен служител без правителствено разрешение, която потенциално може да навреди на австралийските интереси.

Предлага се наказанието да варира от 2 до 20 години затвор.

"Гардиън" пише, позовавайки се на политолога Хауърд Уитън, че предложението е "настъпващ Сталинизъм".

Правителството се опитва да защити новия законопроект, отбелязвайки, че промените имат за цел да спрат влиянието на държави като Китай и Русия.

От офиса на главния прокурор на Австралия твърдят, че законопроектът съдържа адекватни мерки за защита на журналистите, които съобщават "безпристрастна и коректна" информация "в обществен интерес". Но журналистите губят протекцията си, ако представяната от тях информация е "лъжа или изопачение".