Няколко хиляди души, предимно жени, се включиха в шествие срещу насилието над жени в турския мегаполис Истанбул тази вечер, съобщи Дойче веле.

Протестиращите преминаха по една от най-популярните пешеходни улици в града, скандирайки лозунги, включително за оставка на правителството. Акцията беше посветена на Международния ден за премахване на насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември.

"Амнести" предупреди: Насилието срещу жените в Турция нараства

"Амнести" предупреди: Насилието срещу жените в Турция нараства

"Турция върна часовника с 10 години назад за правата на жените"

Голяма група демонстранти достигна до площад "Таксим", който беше блокиран от полиция. Служителите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, когато те се опитаха да преминат през барикадите.

Кореспондентката на Дойче веле в Турция - Юлия Хан, съобщи в Twitter, че жените са излезли на улицата не само за да протестират срещу мъжкото насилие, което е широко разпространено в Турция, но и да изразят гнева си срещу турското правителство заради излизането на страната от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяването и борбата с насилието над жени, известна като Истанбулска конвенция.

Много от участничките в шествието носеха транспаранти, на един от които имаше надпис "Не мълчите за мъжкото насилие". Организаторите на акцията осъдиха намесата на полицията, чиито действия те определиха като нападение над жени и представители на малцинствата.

Подобни протести имаше и в други турски градове, където също призоваха президента Реджеп Таип Ердоган да върне Турция в Истанбулската конвенция. Документът влезе в сила в югоизточната ни съседка през 2014 г., но Анкара оттегли участието си през 2021 г. с аргумента, че конвенцията поощрява разводите и популяризира гей културата. Тогава Ердоган заяви, че правата на жените ще бъдат защитавани чрез местни закони.

Правозащитници изразяват загриженост заради нарастването на проявите на насилие над жени в Турция. По данни на правозащитната организация We Will Stop Femicide Platform, от началото на 2021 г. в страната са убити 345 жени. Само през октомври 2021 г. 18 жени починаха от мъжко насилие, а още 19 бяха намерени мъртви при странни обстоятелства, съобщават правозащитниците.

1000 жени на протест в Истанбул срещу убийствата над нежния пол

1000 жени на протест в Истанбул срещу убийствата над нежния пол

Проява в чест на 8 март в Турция