Временният президент на Перу Мануел Мерино призова за спокойствие на фона на протести, които ескалираха до сблъсъци из страната след внезапното сваляне на бившия лидер Мартин Вискара и против новите власти, предаде "Ройтерс".

Мерино обвини някои критици, които планират да се явят на избори през 2021 г., в подбуждане на протестите, избухнали в столицата Лима и други градове.

"Уважаваме онези, които имат особено мнение, но призоваваме за спокойствие и отговорност", каза Мерино в реч след полагането на клетва в кабинета си от 18 длъжностни лица.

Новият президент на Перу положи клетва

Новият президент на Перу положи клетва

На фона на обвинения в преврат

Мерино назначи Хосе Ариста, бивш министър на земеделските стопанства и заместник-министър на финансите, за икономически министър. Карлос Ерера е назначен за министът на енергетиката и минното дело, след като вече е бил два пъти на поста.

"Няма да предизвикаме някаква травматична промяна, държавата трябва да продължи да функционира и да уважава професионалната и техническа работа във всички области", каза Мерино.

Организацията на американските държави също изрази загриженост в сряда относно новата политическа криза в Перу, призовавайки Конституционния съд на страната да вземе решение.