Паника в иранското правителство заради продължаващите протести, при които загинаха най-малко 13 души, включително един полицай, съобщават АП и Фокс нюз.

Борис Джонсън призова Иран да спазва правата на гражданите си

Борис Джонсън призова Иран да спазва правата на гражданите си

След като най-малко 13 души загинаха при продължаващите цяла седмица протести

Изтекли в публичното пространство стенограми от срещи на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи с политически лидери и шефовете на силите за сигурност разкриват настроението в правителството, което е обсъдило как да потуши националните протести.

450 души са арестувани в Техеран за три дни

450 души са арестувани в Техеран за три дни

200 протестиращи са задържани в събота, 150 в неделя и 100 в понеделник

Информацията е от няколко срещи до 31 декември и с нея се е сдобил Националният съвет за съпротива в Иран, който се позовава на високопоставени източници от правителството.

Повече от 20 са убитите при размириците в Иран

Повече от 20 са убитите при размириците в Иран

За последните шест дни на демонстрации са загинали най-малко 22 души

От стенограмите, които са преведени на английски език от фарси, става ясно, че демонстрациите са засегнали всеки сектор от икономиката на страната и "заплашват сигурността на правителството".

Протестите в Иран продължават

Протестите в Иран продължават

Десетки загинаха, а стотици бяха арестувани

"Първата стъпка е да се намери начин за излизане от тази ситуация", се пояснява.

Допълва се, че "религиозните лидери и правителството трябва да отидат на място възможно най-бързо и да предотвратят допълнително влошаване на ситуацията". Правителството смята, че "това е много сложна ситуация и е различна от предишни подобни случаи".

Според източници на Националния съвет за съпротива в Иран в най-малко 40 града в Ислямската република са организирани протести, включително и в Техеран.

Нетаняху отрича, че Израел подкрепя протестите в Иран

Нетаняху отрича, че Израел подкрепя протестите в Иран

Но критикува жестокия режим в Техеран

Властите са обезпокоени от това, че още от първия ден протестиращите скандират срещу Хаменеи и правителството, въпреки че спонтанните демонстрации започнаха в отговор на нестабилната икономическа ситуация в страната.

От срещите на ръководството става ясно още, че разузнаването към Революционната гвардия следи ситуацията и работи за предотвратяване на протестите.

Пояснява се, че все още не е обявен "червен код", което би довело до военна намеса. Но се прогнозира, че изпращането на гвардията ще ескалира ситуацията.

Ръководството на Иран също е обсъдило изразената от американския президент Доналд Тръмп подкрепа за протестиращите.

"САЩ официално подкрепят хората на улицата" и Западът е "обединен в подкрепата за двуличниците", което се случва за "първи път", констатирало правителството, което смята, че протестите са организирани предварително.