COVID-19 може да зарази тъкан в половите органи на мъжете и потенциално да допринесе за еректилна дисфункция, установиха изследователи, съобщава "Скай нюз".

Научен изследователски труд, публикуван в World Journal of Men's Health, наблюдава разликата в състава на тъканите между мъжете, които са се заразили с болестта, и мъжете, които не са.

COVID може да причини увреждане на кръвоносните съдове, което от своя страна може да увреди части от тялото, съдовете, включително гъбестата тъкан в пениса.

Ранджит Рамасами, доцент и директор на програмата за репродуктивна урология на Университета в Маями Милър, ръководи проучването. Той каза, че еректилната дисфункция "може да бъде неблагоприятно въздействие на вируса".

Изследването се фокусира върху мъже, които са оперирани с протеза на пениса за еректилна дисфункция.

Двама са боледували от COVID-19, а двама не. Всички те са на възраст между 65 и 71 години и с испанска етническа принадлежност. Двамата, които са имали коронавирус, са заразени шест и осем месеца преди наблюденията, като единият е хоспитализиран за вируса, а другият не.

Никой от двамата не е имали анамнеза за еректилна дисфункция. Остатъци от вируса са наблюдавани в пенисната тъкан на двамата COVID-позитивни мъже.

Увреждането, което COVID причинява на кръвоносните съдове, е известно като ендотелна дисфункция.

"В нашето пилотно проучване установихме, че мъжете, които преди това не са се оплаквали от ЕД (еректилна дисфункция), развиват доста тежка ЕД след началото на инфекцията с COVID-19. Нашите изследвания показват, че COVID-19 може да причини широкоразпространена ендотелна дисфункция в органните системи извън белите дробове и бъбреците."

"Основната ендотелна дисфункция, която се случва поради COVID-19, може да влезе в ендотелните клетки и да засегне много органи, включително пениса." 

Елияху Креш, студент по медицина, работещ с д-р Рамасами, коментира, че "тези последни открития са още една причина, поради която всички трябва да направим всичко възможно, за да избегнем COVID-19".

"Засега историята на COVID-19 трябва да бъде включена в разработките за ЕД и положителните констатации трябва да бъдат проучени. Пациентите трябва да са наясно с потенциалното усложнение с ЕД на пост-COVID-19. Всички промени, наблюдавани в ЕД след инфекция, трябва да бъдат проследени от подходящия специалист за лечение и да подпомогнат по-нататъшното изследване на състоянието."

"Необходими са бъдещи проучвания, за да се потвърдят ефектите на този вирус върху половата функция", пише в изследването.

"Не мислете, че това е нещо, което ще отмине само по себе си. Смятаме, че това може да бъде дълготраен ефект, а не временен", каза Рамасами.

"Мисля, че това вероятно не е нещо, което мъжете обсъждат в момента с всички неща, които се случват. Сигурен съм, че през следващите шест месеца до една година вероятно ще разберем истинското разпространение на еректилната дисфункция сред COVID-положителните мъже."

Логично е, че COVID-19 може да засегне мъжете по този начин, като се има предвид способността на вируса да причинява възпаление и да уврежда кръвоносните съдове, каза д-р Аш Тевари, председател по урология в Медицинското училище Икан в планината Синай, Ню Йорк .

Тевари обаче предупреди, че мъжете не трябва да се паникьосват, докато не бъдат направени повече изследвания.

Рамасами призова вече бившите пациенти с COVID-19, които сега страдат от еректилна дисфункция, да потърсят медицинска помощ.