Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу Covid-19. Това показва публикувано в понеделник проучване на Имперския колеж в Лондон, което може да послужи за основа за ваксини от второ поколение, информира Ройтерс.

Имунитетът срещу Covid-19 е сложен и макар да има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са изследвани нивата на Т-клетки след настинки при 52 контактни лица на положителни случаи на коронавирус, за да се види дали те са развили инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са се заразили, са имали значително по-високи нива на Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. Учените не посочват колко дълго трае този вид защита.

Лекари от ЮАР виждат в Омикрон знак, че светът е напът да излезе от пандемията

Лекари от ЮАР виждат в Омикрон знак, че светът е напът да излезе от пандемията

COVID вариантът се е разпространил с безпрецедентна скорост, но протича по-леко

"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при заразяване с други човешки коронавируси като обикновената настинка, могат да предпазят от заразяване с Covid-19", посочва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Според учените вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Настоящите ваксини срещу коронавирус таргетират спайк протеина, който редовно мутира, създавайки варианти като Омикрон. "За разлика от него вътрешните протеини, към които са насочени идентифицираните от нас защитни Т-клетки, мутират много по-рядко", казва професор Аджит Лалвани, съавтор на проучването.

"Следователно новите ваксини, които включват тези запазени, вътрешни протеини, биха предизвикали широко защитни Т-клетъчни отговори, които трябва да предпазват от настоящите и бъдещите варианти на SARS-CoV-2", допълни специалистът.

Създател на ваксината на AstraZeneca: Не можем да ваксинираме света на всеки 6 месеца

Създател на ваксината на AstraZeneca: Не можем да ваксинираме света на всеки 6 месеца

Андрю Полард препоръчва четвъртата доза да е само за уязвимите