Андрю Полард, един от създателите на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд и AstraZeneca, заяви, че поставянето на бустерни дози два пъти годишно "не е устойчиво".

В интервю за британския вестник The Telegraph, публикувано във вторник, специалистът казва: "Не можем да ваксинираме планетата на всеки шест месеца."

Полард, който е и ръководител на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация в Обединеното кралство, подчертава, че е необходимо фокусът за подсилващите дози да бъде върху уязвимите групи, вместо те да се поставят на всички над 12 г. Нужни са повече данни, за да се установи "дали, кога и колко често уязвимите лица ще се нуждаят от допълнителни дози", твърди той.

Учени разработват доживотна ваксина срещу COVID-19

Учени разработват доживотна ваксина срещу COVID-19

За основа те са взели ваксината срещу едра шарка, разработена през XVIII век

Ученият постави под съмнение необходимостта от четвърта доза ваксина срещу Covid-19, като заяви, че и тук са необходими допълнителни доказателства, преди да се започнат кампании.

Израел вече започна въвеждането на четвъртата игла, като от понеделник я предлага на всички медицински работници и хора над 60 години. В края на декември германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах също коментира пред обществената телевизия ZDF, че германците ще имат нужда от четвърта доза.

В интервюто на Андрю Полард все пак има и оптимистична нотка. Според него най-лошото е зад гърба ни и светът "просто трябва да преживее зимата".

"В някакъв момент обществото трябва да се отвори. Когато това стане, ще настъпи период с бум на заразите, поради което зимата вероятно не е най-подходящото време", допълва ученият.

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

Отново критикува редица държави за национализма при ваксинирането

В заключение той отправи остро предупреждение за опасните последици от дезинформацията за ваксините, като подчерта, че дори "неволни" коментари от политици могат да предизвикат хаос.