Вътрешният министър на Естония оцеля при вот на доверие, внесен в парламента на страната след скандал. Министърът се присмя на премиера на Финландия и на нейната Социалдемократическа партия, информира АП.

44 срещу 42 депутати гласуваха в 101-местния парламент на Естония за отстраняване на Март Хелме от поста. Но предложението на опозиционната Партия на реформата не беше подкрепено от абсолютно мнозинство от 51 гласа, за да бъде прокарано.

Във Финландия залагат на млада надежда за премиер

Във Финландия залагат на млада надежда за премиер

Транспортният министър Сана Марин ще сформира правителство

70-годишният Хелме обиди 34-годишния финландски премиер Сана Марин по време на интервю за естонско радио. Той заяви, че сега "касиер" води съседа на Естония, като очевидно има предвид миналото на Сана Марин, която е работила в магазин.

Хелме, историк и бивш посланик на Естония в Русия, също се подигра с "червената" Социалдемократическа партия на Марин, отбелязвайки, че се опитва да "ликвидира" Финландия с политиките си.

Миналата седмица Марин стана най-младият премиер на Финландия и третата жена, която оглавява правителството на страната.

В понеделник президентът на Естония Керсти Калюлайд телефонира на финландския си колега Саули Нинистьо и се извини от името на Естония и Хелме на Марин и нейното правителство. Самият Хелме се извини в понеделник вечерта, като обвини медиите, че са изопачили думите му.

Инцидентът беше близо да доведе до падане на трипартийната коалиция на Естония, водена от премиера Юрий Ратас, който беше призован от Калюлайд да уволни Хелме. Но Ратас отказа да го направи.