Близо двугодишното разследване за руска намеса на президентските избори през 2016 г., ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, струва близо 32 милиона щатски долара, съобщава СNBC, позовавайки се на документи.

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Шефът на правната комисия Надлър внесе иск…

През миналия ноември американският лидер Доналд Тръмп обяви, но без да предоставя доказателства, че за разследването са похарчени повече от 40 милиона долара. Но демократите отвръщат, че парите са възстановени от глобите срещу приближени на Тръмп, които бяха осъдени по време на разследването, включително и Пол Манафорт, бивш шеф на предизборния щаб на американския лидер. Само в случая с Манафорт са иззети 42 милиона долара. Но PolitiFact информира, че парите, събрани от глоби, няма да отидат директно за покриване на сметката за разследването, а във фонд на правосъдното министерство.

Повечето от разходите са отишли за служителите. Мълър имаше екип от 19 адвокати и 40 агенти на ФБР, както и анализатори от разузнаването и други.

Разследването, което се проведе от май 2017 до март 2019 г., доведе до повдигане на повече от 100 обвинения срещу три руски компании и 34 лица, включително дузина бивши съветници на Тръмп.

Показанията на Мълър гледани от 13 млн. зрители

Показанията на Мълър гледани от 13 млн. зрители

Повече зрителско внимание са привлекли други изслушвания, свързани с Тръмп

През последните шест месеца от 22-месечното разследване екипът на Мълър е похарчил 6.5 милиона долара, а преди това 25 милиона долара.

Разследването на Мълър не откри доказателства, че Тръмп е конспирирал с Москва, но бившият специален прокурор също така не каза дали американският лидер е възпрепятствал правосъдието.

Прокурор Мълър: Тръмп не е оневинен завинаги

Прокурор Мълър: Тръмп не е оневинен завинаги

Президентът може да бъде разследван след края на мандата си