Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че няма да се кандидатира отново да застане начело на провинцията, предадоха информационните агенции.

Наред с това той посочи като свой приемник 55-годишния депутат Ким Тора.

Тора, който е ново лице в политиката, има подкрепата на мнозинството депутати в местния парламент. Депутатът е тясно свързан със сепаратисткото движение за отделяне на провинцията от Испания. Той е подкрепен от партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния", както и от сепаратистката партия "Леви републиканци за Каталуния".

Новият премиер на местното правителство трябва да бъде избран до 22 май.
Ако това не стане, ще трябва да се проведат нови избори. Привържениците на независимостта се опасяват, че при следващ вот ще загубят мнозинството си.

От декември досега каталунският парламент четирикратно се опита да избере премиер, но всички кандидати са или в затвора, или извън пределите на Испания, което прави кандидатурите им нелегитимни.

Карлес Пучдемон избяга в Белгия, за да избегне съдебен процес. На 25 март той бе задържан в Германия, но излезе от ареста срещу подписка. Скоро германският съд трябва да реши дали Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания.