Пушачите по-трудно намират работа в сравнение с непушачите и поради тази причина по-дълго са безработни, показва проучване на JAMA Internal Medicine, цитирано от Франс прес и БТА.

Според данните в проучването, когато намерят работа, пушачите печелят по-малко пари от непушачите, заявиха авторите на изследването от Станфордския университет в Калифорния.

За да изяснят връзката между тютюнопушене и продължителна безработица, те интервюирали 131 безработни пушачи и 120 безработни непушачи. Участниците в изследването отново били интервюирани 6 месеца, както и година по-късно.

"Констатирахме, че пушачите далеч по-трудно намират работа от непушачите", отбеляза ръководителката на изследването Джудит Прохаска от медицинския факултет на университета.

12 месеца след началото на анкетата едва 27 на сто от пушачите намерили работа, докато това се отнасяло за 56 на сто от непушачите. Пушачите получавали по 5 долара на час по-малко от непушачите.

Други изследвания също показаха връзка между тютюнопушенето и безработицата както в САЩ, така и в Европа, но е трудно да се установи причинноследствена връзка. Като взели предвид някои фактори, сред които възраст, образователен ценз, здравословно състояние, учените заключили, че нивото на заетост сред пушачите е с 24 на сто по-ниско, отколкото сред непушачите.