Шалит призова Израел да изпълни условията за освобождаването му.

Военното крило на палестинското движение Хамас разпространи в интернет аудиообръщение на отвлечения преди една година израелски войник Галид Шалит, съобщава РИА Новости.

В обръщението Шалит заявява, че той е разочарован от недостатъчния интерес към неговата съдба от страна на израелското правителство. Шалит също казва, че здравето му е влошено и се нуждае от лечение в болница.

"Аз прекарах в плен цяла една година и моето здраве продължава да запада", каза  израелският войник.

Той призовава и властите да изпълнят исканията на групировката „Бригади на Ал Касам" и да освободят групата от палестинския затворници.

Припомняме, че Гилад Шалит беше заловен от палестински бойци на 25 юни 2006 година. Отвличането беше с цел размяна срещу палестинци от затворите в Израел. З

а похищението на Шалит отговорност поеха три различни палестински групировки, включително и военизираното крило на движението Хамас.

В отговор на отвличането Изреал започна военна операция в сектора Газа в търсене на похитения войник. В хода на операцията загинаха 500 палестинци.

Палестинската страна настоява за освобождаването от затвора на едни от ръководителите на движението Фатах Марван ал Баргути, а също е на секретаря на народния фронт за освобождение на Палестина Ахмед Саадат.