Президентът на Русия Владимир Путин призова спецслужбите да "издигнат предпазна ограда" срещу чужда намеса в обществото и политиката на страната преди президентските избори през следващата година, съобщават местни медии.

Разузнавателните служби имат голяма отговорност да издигнат предпазна ограда срещу чужда намеса в нашия социален и политически живот и да противодействат на работата на чуждестранните разузнавателни агенции, които правят всичко възможно за увеличаване нивото си на активност в Русия, изтъкна Путин по време реч пред спецслужбите, които днес имат професионален празник в страната.

Путин също ги призова да "подсилят вътрешните и външни граници" в борбата срещу тероризма.

Агентите трябва да работят за унищожаване на финансовите мрежи и мрежите за вербуване, а също така да попречат на радикалните елементи да оказват влияние върху младите, да разпространяват идеология на омразата, нетолерантност и също агресивен национализъм, подчерта той.

По-рано тази година руският президент заяви, че около 7 000 граждани от бивши съветски държави, предимно от Централна Азия, са се присъединили към терористите в Сирия и Ирак.