Руският президент Владимир Путин и неговият колега от Съединените щати Джо Байдън ще говорят на 30 декември, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн в сряда.

Двамата лидери ще разгледат "редица теми, включително предстоящите дипломатически ангажименти с Русия", уточни Хорн. Путин поиска телефонното обаждане и Байдън прие, тъй като вярва, че прякото взаимодействие между него и Путин няма подобна алтернатива, според друг служител на администрацията, който говори пред CNN.

"Президентът Джоузеф Р. Байдън-младши ще проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин в четвъртък, 30 декември 2021 г... Администрацията на Байдън продължава да участва в обширна дипломация с нашите европейски съюзници и партньори, като се консултира и координира по общ подход в отговор на натрупването на военни сили на Русия на границата с Украйна", пише Белият дом.

"Президентът Байдън е разговарял с лидери в цяла Европа, а служителите на администрацията на Байдън са се ангажирали многостранно с НАТО, ЕС и ОССЕ. Длъжностните лица също проведоха множество консултации със своите колеги, включително тези от страни от източния фланг на двустранно ниво и във формат B9, както и от Украйна".

Ще накара ли Путин Запада да "клекне"

Ще накара ли Путин Запада да "клекне"

Как историята се повтаря

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди в сряда с украинския президент Володимир Зеленски ситуацията на границата между Русия и Украйна, уреждането в Донбас и "предстоящото дипломатическо взаимодействие с Руската федерация", съобщава Държавния департамент.

"Държавният секретар потвърди непоклатимата подкрепа на Съединените щати за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в контекста на руското военно присъствие на украинската граница. Те обсъдиха усилията за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и предстоящото дипломатическо сътрудничество с Руската федерация".

Блинкън, коментирайки телефонния разговор със Зеленски, подчерта, че САЩ ще продължат тесните си консултации с Киев и съюзниците от НАТО за противодействие на Русия. "В телефонен разговор... потвърди пълната подкрепа на САЩ за Украйна. Ние ще продължим да се консултираме отблизо с Украйна, съюзниците и партньорите от НАТО в нашите дипломатически усилия за ограничаване на по-нататъшната руска агресия", написа държавният секретар на САЩ в Twitter .

Кремъл потвърждава телефонния разговор между Путин и Байдън на 30 декември, съобщи за ТАСС прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков. "Наистина, телефонният разговор между Путин и президента на САЩ е насрочен за късно утре вечерта".

Путин не е силен. Джо Байдън е слаб

Путин не е силен. Джо Байдън е слаб

Ако на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в средата на годината Москва искаше да разговаря за Украйна, то днес темата, която руската страна поставя на масата, е цяла Източна Европа