Подкрепа на примирието и търсенето на политическо решение на гражданската война са били основните теми в телефонния разговор между държавните глави на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, предаде ТАСС.

Двамата политици са подкрепили провеждащите се в Женева мирни преговори.

Обама дори благодари на Путин за руската помощ по освобождаването на американския гражданин Патрис Доус, който нелегално бе влязъл в Сирия и бе задържан.

Телефонният разговор се е провел по инициатива на Белия дом. Владимир Путин е изразил нуждата от разграничаване на сирийските опозиционни групи от групировки като Ислямска държава и Фронтът ан Нусра.

Междувременно стана известно, че сирийската опозиция прекратява временно официалното си участие в мирните преговори в протест срещу влошаващата се ситуация на терена, но ще остане в Женева за неофициални дискусии, съобщи специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.

Руският президент не е пропуснал да обяви, че очаква от новото правителство на Украйна да започне пряк диалог с Донбас, да обяви амнистия, да осъществи конституционната реформа и въведе съгласуван с Донецк и Луганск закон за особения им статут.