Президентът на Русия Владимир Путин и украинският лидер Владимир Зеленски оцениха положително нови мерки за прекратяване на огъня в Донбас, информира ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери обсъдиха по телефона въпроси за урегулиране на конфликта в Източна Украйна. Те оцениха положително съгласуваните от контактната група допълнителни мерки за контрол за съблюдаване на режима за прекратяване на огъня по линията на съприкосновение в Донбас.

В Русия обявиха за "смехотворна" стратегията на Украйна за деокупация на Крим

В Русия обявиха за "смехотворна" стратегията на Украйна за деокупация на Крим

"Просто изхвърляне"

Путин и Зеленски са констатирали необходимостта от повишаване ефективността на преговорните усилия в рамките на минската контактна група. Положително оцениха приетите от групата на 22 юли допълнителни мерки за прекратяване на огъня, които ще влязат в сила от 27 юли. Акцентирана е важността безусловно да се съблюдават тези договорености от участниците в конфликта, се казва в съобщението.

Руският лидер е подчертал приоритета да се реализират приетите от "Нормандската четворка" решения, включително и на срещата на върха в Париж през декември 2019 г.

Разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна.

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

САЩ демонстрират на Русия близки отношения с Киев