Вестник "Женмин жибао", официалният орган на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, публикува статия от Владимир Путин, озаглавена "Русия и Китай - партньорство, гледащо в бъдещето".

Сайтът на Кремъл съобщи, че статията може да бъде прочетена засега само там, въпреки че е налична и руската версия, уточнява Би Би Си.

Статията е публикувана в навечерието на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия и в нея Путин благодари на Пекин за позицията му по отношение на войната с Украйна и в същото време повтаря руската позиция.

"Благодарни сме за балансираната линия на Китай по отношение на събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и причини. (Путин излага официалната версия на Кремъл - бел. ред).

Приветстваме желанието на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата", пише Путин.

"Отдадени сме на принципа за неделимост на сигурността, който грубо се нарушава от НАТО."

Си Дзинпин пристига в Москва на 20 март

Си Дзинпин пристига в Москва на 20 март

Визитата е по покана на руския президент Владимир Путин

Дълбоко загрижен за безотговорните и просто опасни действия, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност. Не приемаме нелегитимните едностранни санкции, които трябва да бъдат отменени", зове руският президент.

Руски официални лица многократно са заявявали, че Москва е отворена за "политическо и дипломатическо решение на украинската криза", и Путин повтаря това, но веднага добавя:

"Още през април 2022 г. обаче мирните преговори бяха прекратени не по наша вина. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от желанието за сериозен разговор, като се вземат предвид настоящите геополитически реалности".

Това най-общо означава, че Кремъл изисква от Украйна да признае незаконното анексиране на няколко региона в страната; освен това Москва не се е отказала и от неясните искания за "демилитаризация и денационализация", които на практика лишават Украйна от суверенитет.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд