Руският президент Владимир Путин нареди хуманитарна пауза в Алепо от 9 до 19 часа на 4 октомври, съобщиха от Генералния щаб, цитиран от RT и АП.

Щабът призова въоръжените групировки да спрат боевете в Алепо и да напуснат града с оръжията си през два коридора.

Генерал Валерий Герасимов, началник на руския Генерален щаб, отбеляза, че екстремистите не успяха да преминат през блокадата над града миналата седмица и приеха руското предложение да напуснат Източно Алепо през два коридора с оръжията си.

"Вземайки под внимание, че нашите американски колеги са неспособни да разделят опозицията от терористите, ние се обръщаме директно към всички екстремистки лидери, призовавайки ги да прекратят боевете и да напуснат Алепо с оръжията си. Два коридора ще бъдат отворени, от които сирийските правителствени войски и оръжия ще бъдат изтеглени", поясни генералът.

Единият от коридорите води до турско-сирийската граница, а другият до Идлиб, поясни Герасимов.

По време на паузата в петък други 6 коридора ще бъдат отворени за цивилни, които желаят да напуснат града, според шефа на генщаба.

Последният подобен опит за евакуиране на жителите се провали, след като екстремисти обстрелваха коридора. Също беше неуспешен и опитът на ООН да предостави медицинска помощ.

"Всички опити на екстремистите да пробият блокадата над Алепо се провалиха. Терористите понесоха сериозни загуби на бойци, оръжие и автомобили. Те повече нямат шанс за пробив", категоричен Герасимов.

Дългата хуманитарна пауза в Алепо било лично решение на Путин

Дългата хуманитарна пауза в Алепо било лично решение на Путин

Не е продиктувано от срещата с Меркел и Оланд, убеждава говорителят му

Алепо е разделен между правителствените войски, опозицията и терористи. Градът е обсаден от сирийски правителствени сили и съюзниците им. Москва и Дамаск спряха въздушните удари преди две седмици. Руското военно командване поиска от Путин да възобнови бомбардировките, но Кремъл отказа.

Русия удължава с 24 часа  хуманитарната пауза в Алепо

Русия удължава с 24 часа хуманитарната пауза в Алепо

За да могат цивилните и бунтовниците да напуснат обсадените квартали

Последното предложение на Путин е нов жест към екстремистите, отбелязват от щаба.