За да преодолеем настоящата нездравословна ситуация, ние трябва да се откажем от архаичните концепции за "сдържане" и "блоковата философия" от ерата на Студената война.

Това призова руският лидер Владимир Путин в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" преди посещение в Италия.

Путин официално изтегли Русия от ядрения ракетен договор

Путин официално изтегли Русия от ядрения ракетен договор

САЩ и НАТО заключиха, че Русия с години разработва забранено ядрено оръжие, което прави договора непотребен

Според него системата за сигурност трябва да бъде обща и неделима. Такава архитектура трябва да се основава на фундаменталните принципи на междудържавните отношения, заложени в Хартата на ООН и Хелзинския заключителен акт, включително неизползване на въоръжена сила или заплаха за използване на сила, ненамеса във вътрешните дела на суверенните държави и мирно разрешаване на споровете, обясни той възгледите си.

Запитан да коментара кризата в руско-американските отношения и конкретно в сферата на стратегическата стабилност, Путин отговори, че разпадането на системата на международна сигурност е започнала от САЩ с едностранното оттегляне от Договора за антибалистичните ракети.

Отношенията между Русия и Турция са на стратегическо ниво, доволен Путин

Отношенията между Русия и Турция са на стратегическо ниво, доволен Путин

Ние сме в постоянен контакт с президента Реджеп Ердоган

Този инструмент беше крайъгълният камък на цялата архитектура на контрол над въоръженията, смята той и отчете факта, че Русия харчи за отбрана 48 милиарда долара, а САЩ - повече от 700 милиарда долара.

Тук има ли някакви признаци за въоръжена надпревара? Не желаем да участваме във въоръжена надпревара. Но в същото време ние трябва да гарантираме сигурността си. Заради това разработваме съвременни оръжия и бойна техника - в отговор на увеличаващите се разходи за отбрана и чисто деструктивните действия на САЩ, продължи президентът на Русия.

По думите му ситуацията с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват е ярък пример за това. Путин каза още, че перспективите за сътрудничество в сферата на намаляването на стратегическите оръжия остават неясни. Договорът СТАРТ изтича през 2021 г., САЩ изглежда не са готови да обсъдят удължаване на договора или постигане на ново споразумение, предупреди той.

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Руският президент проведе среща с военното ръководство

Путин коментира, че през миналия октомври Москва е предложила на САЩ да приемат съвместна декларация за недопускане на ядрена война и признаване на унищожителните последствия, но Вашингтон не е отговорил.

Президентът на Русия отхвърли обвиненията, че страната се е намесвала на американските президентски избори през 2016 г. и на изборите в ЕС. По думите му авторите на тези предположения продължават да "демонизират" Русия в очите на обикновените европейци. Но той се обяви за пълно възстановяване на отношенията с ЕС, и че санкциите са пречка за инвестиции.