Руският президент Владимир Путин коментира опитите на Запада да пренапишат историята на Втората световна война, казвайки, че на Русия не се налага да доказва нищо на никого и "трябва да направим всичко, за да запазим истината", предаде "Спутник".

"Не трябва да доказваме нищо на никого. Трябва да направим всичко, за да не бъде забравена тази истина. Трябва да я съпоставим с обективна информация, с която разполагаме", подчерта той в интервю за Rossiya 1.

Във връзка с това Путин припомни за създаването на център за архивни фото и видео материали, "който за десетилетия напред и може би много по-дълъг период предварително няма да позволи на никого да изкриви историята, за да постигне част от непосредствените си политически цели, да повредят паметта на нашия народ, паметта на нашите бащи, дядовци, които дадоха живота си в борбата срещу нацизма ".

Изявлението следва коментара на външния министър Сергей Лавров по време на годишната му пресконференция, когато той заяви, че Русия ще се стреми да защити паметта на Втората световна война от исторически ревизионизъм, като добави, че Русия очаква с нетърпение да посрещне чуждестранните лидери в Москва през май за 75-та годишнина от края на военните действия.

Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава

Спорът между Полша и Русия – как Червената армия “освободи“ Варшава

Помирението невъзможно...

През януари полският парламент прие резолюция, в която заяви, че Съветският съюз носи еднаква отговорност с нацистка Германия за началото на Втората световна война.

Русия влезе в спор с Полша и балтийските държави за произхода на Втората световна война, след като през септември и Европейският парламент прие резолюция относно паметта и историята на конфликта. В резолюцията се посочва, че договорът за ненападение от 1939 г., подписан от Съветския съюз и нацистка Германия, е довел до началото на войната.

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества

Руският президент Владимир Путин опроверга твърденията, заявявайки, че Съветският съюз не е единствената страна, която е сключила споразумение с нацистка Германия. Изказвайки се на годишното разширено заседание на борда на руското министерство на отбраната през декември, Путин цитира архивни документи, които предполагат, че полският посланик в Германия Йозеф Липски се е срещнал с водещи нацистки служители през 1938 г., за да обсъди плана на Германия за експулсиране на евреи в Африка.

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Полша била основното антируско острие