Мнозинството руснаци подкрепят една нова/поредна кандидатура на президента на Русия Владимир Путин на предстоящите президентски избори.

74% от руснаците биха гласували за още един мандат за Путин, показва проучване на Руския център за изучаване на общественото мнение. Това е рекордна подкрепа, която руският лидер получава за последните четири години.

Спрямо октомври 2012 година това означава ръст от близо 40% на гласувалите за Путин.

По данни на социолозите, още едва 11% от руснаците не са решили още за кого да дадат гласа си, а едва 15% не смятат да гласуват за Путин.

Интересен е фактът, че дори и сред тези, които считат, че президентът не е реализирал много от своите предизборните си обещания, подкрепата за Путин расте.

Според данните ръст в подкрепата за себе си Путин получава във всички възрастови групи, както и в различните социални прослойки.

Още по-често готовност да гласуват за Путин заявяват мъжете – 71% в сравнение с преди 3 години 46%, младежите 78% в момента, в сравнение с преди 53%. Ръст в своята подкрепа показват и богатите руснаци.

Според руснаците с времето Путин ще изпълни всичките си обещания, които е дал по време на кампанията си през 2012 година.

От началото на 2013 година броят на респондентите, които считат, че президентът вече и изпълнил голяма част от обещаното, се е увеличил два пъти – от 16 на 37%.

През март 2012 година, само една седмица след изборите, подобна увереност декларират равен брой руснаци, т.е. 50%.

Изследването е проведено в последната седмица на януари месец 2016 година и е обхванало 130 населени места в Русия.