Руският президент Владимир Путин се обяви за създаването на нов голям Евразийски икономически съюз.

В изказването си пред участниците на ежегодния Петербургски международен икономически форум Путин подчерта, че Китай ще участва в проекта.

Да възстановим отношенията си, обърна се Путин към ЕС

Да възстановим отношенията си, обърна се Путин към ЕС

Русия е готова да участва в среща

През юни, заедно с Китай, е запланувано официално да започне създаването на голямо Евразийско партньорство, каза Путин, но не разкри подробности.

Той призова партньорите на Русия в Евразийския икономически съюз и членове на Европейския съюз да се присъединят към новия проект.

С проекта „голяма Евразия” се цели икономическо обединение, което ще позволи опростяване на процедурите и изпълнение на мащабни технологични задачи.

По думите на Путин желанието е създаване на свободна зона за търговия с Евразийския икономически съюз с участието на повече от 40 държави и международни организации.

Предлагам създаването на голямо евразийско партньорство с участието на Евразийския икономически съюз и страни, с които вече имаме изградени тесни отношения – Китай, Индия, Пакистан и Иран, както и с нашите партньори от ОНД и други заинтересовани държави и обединения, обяви руският лидер.

Той подчерта, че „проектът голяма Евразия” е открит и за Европа.