Руският президент Владимир Путин иронично обяви, че се чувства "обиден", след като САЩ не са го включили в "Доклада Кремъл", съобщават руски медии.

"Кучетата си лаят, керванът си върви", каза той на предизборно събитие няколко часа след публикуването на доклада.

Москва: Хората в "Доклада Кремъл" са посочени като "врагове на САЩ"

Москва: Хората в "Доклада Кремъл" са посочени като "врагове на САЩ"

Де факто цялата тази група лица е наречена врагове на САЩ

"Жалко е", отговори Путин саркастично на журналистически въпрос как се чувства след решението на Вашингтон да не го включи в списъка. Той също така изтъкна, че е "натъжен", че не е включен в списъка.

Руският президент добави, че е чул за доклада, но все още не го е виждал.

Според него това е "враждебна стъпка" от страна на САЩ, която ще навреди на отношенията между Москва и Вашингтон.

Той поясни, че хората зад доклада атакуват правителството на Русия и тласкат САЩ към конфронтация с Москва. Но Путин подчерта, че Москва няма да предприема ответни мерки и ще действа в съответствие с развитието на ситуацията, тъй като Русия подкрепя развитие на отношенията със САЩ. По думите му руската държава не е заинтересована от подкопаване на съществуващите отношения със САЩ.

"Докладът Кремъл" - причина за скъсване на отношенията между САЩ и Русия

"Докладът Кремъл" - причина за скъсване на отношенията между САЩ и Русия

Нов трус в отношенията между двете страни

Междувременно председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обяви, цитирана от АП, че списъкът на САЩ е опит за намеса в предстоящите президентски избори в Русия.

Публикуването на списъка е "нищо освен намеса в изборния процес", който има за цел да "намали подкрепата за президента", подчерта тя.

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

Те могат да бъдат ударени със санкции

Изборите ще се проведат на 18 март. Очаква се Путин да спечели безпроблемно.

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "Доклад Кремъл" - списък с лица, част от руското държавно ръководство или приближени нему, които могат да попаднат под ударите на новите санкции на Вашингтон заради намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

В доклада, който финансовото министерство е предоставило на Конгреса на САЩ, фигурират 210 души: 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси, които по времето на управлението на руския президент Владимир Путин са се облагодетелствали и придобили големи богатства.