Реакторът на японската атомна електроцентрала Кашивазаки- "Карива", която е най-голямата в света, изпуска вода, съдържаща радиоактивни материали.

Инцидентът е в резултат от силното земетресение, което разтърси района тази сутрин, е съобщила електрическа компания „Токио денриоку", цитирана от РИА Новости. Първият трус от 6.8 по Рихтер беше последван от втори - 5.8 по Рихтер. В резултат на труса загинаха 7 души, а над 400 са ранени и настанени в болници.

Все още не се съобщават подробности за евентуални щети, които са нанесени на хората и околната среда от радиоактивната вода. Както се говори в изявление на компанията изтичането на радиоактивна вода е станало от 6 блок на АЕЦ, който в момента се намира в планово спиране за преглед.

!!!!!!!!!
Нов трус от 6.8 по Рихтер бе регистриран в Японско море, западно от остров Хонсю

По мнението на специалистите от компанията част от радиоактивната вода е изтекла в морето и тъй като не превишава лимитирания от законодателството лимит, не са правени специални проби за радиоактивност.

След първия мощен трус компанията излезе със изявление, че и при четирите действащи в момента блока в атомната централа се е задействала автоматичната система за сигурност и не са възникнали извънредни ситуации.

Въпреки това по-късно се появи информацията за пожар от външната част на трансформатора на трети блок. След потушаването му от компанията съобщиха, че няма изтичане на радиация.