Няколко ракети днес са ударили иракска авиобаза, намираща се северно от столицата Багдад. Ранени са най-малко двама души от иракските сили за сигурност, е съобщил иракски военен командир, цитиран от АП.

В коментар пред официалната агенция на Ирак генерал-майор Диа Мохсен, командир на авиобазата "Балад", заяви, че най-малко две ракети са експлодирали в базата, в която се намират американски военни, които изпълняват обучителна мисия.

Атаката идва дни, след удара на натоварен с експлозиви безпилотен самолет, насочен към водените от САЩ коалиционни сили, близо до летище в Северен Ирак.

Няма материални щети в базата след нападението.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Багдад

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Багдад

Кървавият акт на насилие уби повече от 30 души и рани стотици

Инцидентът е последният от поредица от атаки, насочени предимно към американски бази в Ирак през последните седмици.

Все още никой не е поел отговорност, но американски служители по-рано са обвинявали за подобни атаки подкрепяните от Иран фракции на иракските милиции.

В средата на март президентът на Ирак Барам Салех поясни, че броят на американските войски в страната не надвишава 2500 души. На 5 януари парламентът на арабската република прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чужди войски от нейна територия. Багдад и Вашингтон ще се споразумеят за график за изтегляне на американските бойни части от Ирак. Това ще стане чрез преговори, които ще се проведат по-късно.

Зелената зона на Багдад беше обстреляна

Зелената зона на Багдад беше обстреляна

Има пострадали