Военна база в Ирак, в която пребивават чуждестранни войски, е била подложена на ракетно нападение, съобщава "Франс прес", като се позовава на военни източници.

Според иракските военни, две ракети са ударили базата "Бесмая", която се намира южно от столицата Багдад, като това е станало късно снощи. Във военната база се намират испански сили, подпомагащи предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и натовски сили за обучение на иракската армия.

Засега не се съобщава за броя на пострадалите и за материалните щети, причинени от нападението.

Ракети удариха база с американски войници в Ирак

Ракети удариха база с американски войници в Ирак

Само преди дни при подобна атака бяха убити трима войници, включително двама американци

Коалицията около САЩ се оттегли от няколко от по-малките си военни бази в Ирак в резултат на ракетни атаки срещу тях. Според изявление, цитирано от Си Ен Ен, тези бази ще останат под контрола на Ирак и коалицията ще продължи да поддържа своя консултативен капацитет.

В четвъртък вечерта американски самолети удариха пет модерни съоръжения за съхранение на конвенционални оръжия в Ирак, които принадлежат на подкрепяната от Иран милиция "Катаиб Хизбула". САЩ обвиняват милицията за ракетното нападение срещу лагера "Таджи" в Ирак, при което загинаха двама американски военнослужещи и британец на 11 март.

Десет ракети удариха база в Ирак с войници на САЩ

Десет ракети удариха база в Ирак с войници на САЩ

Все още не е ясно дали има жертви

Иракският президент Бархам Салих разкритикува остро ударите на САЩ като нарушение на суверенитета на страната. Външното министерство на страната извика посланика на САЩ в Ирак на 13 март, за да му предаде протестна нота заради неразрешените нападения, извършени на иракска територия.