Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е застрелял по време на нелегален лов мускусен бик или т. нар. овцебик.

Инцидентът е станал докато сегашният шеф на Алианса все още е бил премиер на Дания и бил на посещение в Гренландия. Събитето обаче трябвало да остане в тайна.

Според гренландското радио KNR Расмусен застрелял мускусния бик (овцебик) по време на годишно посещение в Гренландия и след това го подарил като трофей на тогавашния премиер на Фарьорските острови.

Медията се позовава на излязла скоро на пазара книга, според която след редица погрешни изстрели Расмусен взел оръжието от ръцете на свой колега и от първия път уцелил животното. Фотографирането на лова е било забранено.

При спонтанния лов настоящият генерален секретар на НАТО е нарушил гренландските закони, според които за отстрелването на овцебика е нужно специално разрешение.

Овцебикът обитава крайните северни райони на Канада, Гренландия и Аляска, откъдето изчезва в края на 19 век за да бъде отново реинтродуциран през 30-те години на 20 век.
Впоследствие освен в традиционните си местообитания видът е интродуциран и в Швеция, Норвегия, Естония, Русия.

Припомняме, през 2008-а по време на посещение в Узбекистан президентът Георги Първанов застреля архар - див планински козел, който е застрашен вид, вписан в „Червената книга".