През следващото десетилетие ръстът на населението на Обединеното кралство ще се забави значително, главно поради по-ниските нива на раждаемост, които ще направят нетната имиграция решаваща променлива. За това информира Ройтерс.

Очаква се населението на Великобритания да нарасне с 3,2% до 69,2 млн. души до 2030 г., в сравнение с 67,1 млн. души през 2020 г. През десетилетието до 2020 г. британските граждани се увеличиха с 4,3 млн. души или с 6,9 на сто.

От 1995 г. до 2020 г. ръстът бе с 9,1 милиона души или 15,6%, а от 2020 г. до 2045 г. ще бъде с 3,9 милиона души или 5,8 процента, съобщи британската Служба за национална статистика. До 2045 г. населението на Обединеното кралство ще бъде 71 милиона души.

Англия ще расте по-бързо от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Ще има застаряване и повече смъртни случаи, отколкото раждания, тъй като хората, родени в поколенията на бейби бума след Втората световна война и през 60-те години на миналия век, ще достигнат по-напреднала възраст.

"Като се има предвид, че се очаква по-голям брой смъртни случаи и по-малко раждания, нетната международна миграция ще играе все по-голяма роля в нарастването на населението. Последните ни прогнози говорят за по-бавен растеж, отколкото сме посочвали преди", коментира Джеймс Робардс от службата по статистика.

Според предвижданията нетната миграция във Великобритания през десетилетието до 2030 г. вероятно ще достигне 2,2 милиона души.

Една година Brexit - изводите предстоят

Една година Brexit - изводите предстоят

Стратегията за постоянен Brexit и безкрайна битка с външен враг, представляван от ЕС, носи все по-малко точки на вътрешния фронт