Европейските полицаи арестуваха 98 души, след като разбиха международна престъпна мрежа за трафик на хора, предаде АП. Чрез нея хиляди виетнамци са пристигнали на Стария континент, като голяма част от тях са работили на нелегални плантации с марихуана във Великобритания.

Трафикантите даже създали своя собствена туристическа агенция в Унгария, за да улеснят работата си. Според полковник Золтан Борос от следствието в Будапеща, сред задържаните в страната има и фалшификатори, които са изготвяли подправени документи за имигрантите.

По думите му главната цел на азиатците е била Великобритания, но част от хората са отивали и в Германия и Франция. Борос добави, че след влизането на виетнамците в шенгенското пространство проследяването им става изключително трудно.

Според Андре Бейкър, директор на Британската агенция за борба с организираната престъпност, азиатските имигранти са плащали на трафикантите до 20 000 евро, за да ги вкарат в Европа. Тези от тях, които не са били в състояние да съберат цялата сума, се е налагало след това да работят като роби. Във Великобритания в момента има около 35 000 нелегални виетнамски имигранти, а още 40 000 живеят легално, добави Бейкър.

Операцията срещу трафикантите беше започната от британските служби, като в хода й бяха открити 114 виетнамци, част от които са били върнати в родината им.

Полицията на Острова е установила 6 900 плантации с марихуана през 2010г., което е съществено повишение спрямо 2009г., когато са били едва 4 000. Андре Бейкър посочи, че броят на работещите в тях виетнамски „градинари" намалява, но те са доста способни работници - само един може да се грижи за 6 обекта.

Нелегалните работници са добре платени от засилилите позициите си на острова полски, британски и ямайски бандити. По думите на Бейкър, с изкараното за година един „градинар" може да храни 10-членно семейство за 10 години във Виетнам. „Въпреки това, ние трябва да им покажем, че Лондон не е павиран със злато", заяви той, като добави, че нелегалната работа е свързана с множество рискове, сред които робски труд, побой и смърт.