Разгневен президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна демократите и се защити, че не е прикривал разследването на Русия, съобщават световни агенции.

Престъплението е извършено от другата страна, каза американският лидер пред журналисти пред Белия дом и повтори, че не е имало сговор с Москва. Той допълни, че правителството е прозрачно. Държавният глава твърди, че не е възпрепятствал разследването на специалния прокурор Робърт Мълър и отхвърли обвиненията на демократите.

По-рано председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини президента в прикриване.

Нанси Пелоси: Тръмп е замесен в „укриване”

Нанси Пелоси: Тръмп е замесен в „укриване”

Ние вярваме, че никой не е над закона, включително и президентът на САЩ. И ние вярваме, че президентът на САЩ е замесен в укриване

Тръмп заяви, че не е възможно да се водят преговори с Демократическата партия за инфраструктурата и как да намалят цените на лекарствата, докато планират да го отстранят от власт.

"Вие не можете да правите това", обърна се той към демократите и подчерта, че няма да преговаря с тях, докато го разследват.

Той изненадващо се появи в "Роуз Гардън" в Белия дом, след като внезапно прекрати среща с лидерите на демократите за американската инфраструктура.

"Не прикривам. Вие знаете вероятно по-добре от всеки друг", защити се той и обяви, че демократите трябва да изберат дали да го разследват, или да работят заедно по приоритетите на страната.

Правосъдното на САЩ се съгласи да сподели документи на Мълър на Конгреса

Правосъдното на САЩ се съгласи да сподели документи на Мълър на Конгреса

Той поясни, че отменя среща, на която комисията трябваше да обсъди прилагането на призовката

Демократите са изключително недоволни от постоянните усилия на Белия дом да блокира разследванията им.

"Няма сговор, няма възпрепятстване на правосъдието", продължи Тръмп.

По време на изявлението на президента на САЩ пред трибуната беше поставена плакат, на който пише: "Няма сговор, няма възпрепятстване на разследването", а също така, че са похарчени 35 милиона долара за разследването на прокурора Робърт Мълър и друга статистика.

Малко по-късно Чък Шумър и Нанси Пелоси, лидерите на демократите, дадоха пресконференция.

Снимка 424728

Източник: ЕПА

Може да ти падне ченето от това, което се случи в Белия дом, каза Чък Шумър. Той обясни, че са отишли с Пелоси в Белия дом с "много сериозен" и подробен план от 35 страници как да подобрят инфраструктурата. Според него изявлението на Тръмп, че няма да преговаря с демократите, докато го разследват, е просто димна завеса - прикритие, че американският лидер не е сериозен да се отделят средства за подобряване на инфраструктурата.

Имаше разследвания и когато аз и Пелоси се срещнахме с Тръмп преди три седмици. Сега той е принуден да каже как реално ще плати за инфраструктурата, продължи той.

Пелоси коментира от своя страна, че с Шумър са се надявали да обсъдят подобрения, които биха открили нови работни места, биха подобрили пътищата и мостовете.