Бившият лидер на „Ал Кайда” Осама бин Ладен е твърдял, че притежава около 29 милиона долара лично богатство. Голяма част от парите той е искал да бъдат използвани „за джихад в името на Аллах”, имайки предвид за терористични атаки.

Това става ясно от негово завещание и други документи, цитирани от АП и Ройтерс.

Днес бяха публикувани завещанието му и повече от 100 документа, иззети при операцията през май 2011 година, при която беше убит Ладен в убежището му в Аботабад, Пакистан.

Бившият терорист номер 1 е планирал да раздели състоянието си сред роднините си, но също е поискал повечето от него да отиде за екстремистката терористична мрежа.

Документите са разсекретени след дългогодишен преглед от правителствени агенции.

В същото време на базата на документите Ройтерс разкрива, че лидерите на „Ал Кайда” са били обезпокоени от внедрените в мрежата шпиони, атаките с бойни безпилотни самолети и използваните тайни устройства за следене на движенията им, докато водената от САЩ коалиция провеждаше сухопътна операция в Ирак и Афганистан.

113-те документа, преведени и разсекретени от американските разузнавателни агенции, датират предимно от периода 2009-2011 година, обявиха представители на разузнаването.

Документите - вторият пакет разсекретени от май 2015 година, показват „Ал Кайда” като непоколебима в ангажиментите си да води глобален джихад, но в същото време лидерското ядро в Пакистан и Афганистан е било под натиск от много фронтове.

В един от документите Ладен задава инструкции на членове на „Ал Кайда”, които държат афганистански заложник да бъдат внимателни, тъй като е възможно да бъде поставено проследяващо устройство към искания откуп.

Важно е да се отървем от куфара, с който се доставят парите, тъй като е възможно да има на него проследяващ чип, пише Бин Ладен в писмо до свой съветник, идентифициран като Шайкх Махмуд.

В отговор на патрулиращите в небето въоръжени американски безпилотни самолети, Бин Ладен е казал пред свои подчинени, че не трябва да напускат наетата от тях къща в пакистанския град Пешавар „с изключение на облачен ден”.

Докато на документите няма посочена дата, ясно е, че заложникът, афганистанският дипломат Абдул Калик Фарахи, е бил държан от септември 2008 до 2010 година.

В друг документ се признава, че „Ал Кайда” е екзекутирала четирима по подозрения в шпионаж, но по-късно е установила, че те най-вероятно са невинни, според високопоставени представители на американското разузнаване, които са упълномощени да обсъждат материалите преди тяхното публикуване.

„Не го споменавам, за да оправдая това, което се случи. Ние сме в разузнавателна битка и хората са си хора, никой не е безгрешен”, пише в писмо без дата и автор.

В писмо от 11 май 2010 година до заместника си Атиях Абд ал Рахман Ладен призовава за предпазливост при даването на интервю за журналиста от „Ал Джазира” Ахмад Зайдан, подчертавайки, че САЩ могат да проследят придвижването му чрез устройства или сателит.

Ладен дори се е притеснявал, че може да бъде сложен чип за проследяване в зъбите на жена му, докато е посещавала зъболекар в Иран.

Въпреки че „Ал Кайда” е била изправена пред нарастващ натиск, Бин Ладен и съветниците му са планирали медийна кампания за отбелязване на десетата годишнина от атаките на 11 септември 2001 година, показват документите.

В писмо „До американския народ” лидерът на терористичната групировка атакува Обама за провалената политика да прекрати войната в Афганистан и прогнозира точно, че планът на американския президент за прекратяване на израелско-палестинския конфликт ще се провали.

На 28 април 2011 година, четири дни преди да бъде убит, Бин Ладен е редактирал документ, който е бил свързан с Арабската пролет.

Той също така е призовал за още терористични атаки срещу САЩ.

Трябва да разширим нашите операции в Америка и да не се ограничаваме само до взривяването на самолети”, пише Бин Ладен в писмо до ръководителя на йеменското крило на „Ал Кайда”.

От разкритата информация става ясно също, че групировката е срещала затруднения при поставянето на ефективни лидери за външни операции, тъй като някои от най-добрите кандидати са били убити.