Днес германски партии се срещат, за да обсъдят най-проблемната тема - имиграцията, тъй като имат разногласия за ограничаването й. Преговорите ще се проведат ден преди да приключат проучвателните разговори за формиране на коалиция, съобщава Ройтерс.

Миграцията, климатът и енергетиката влачат преговорите за коалиция в Германия

Миграцията, климатът и енергетиката влачат преговорите за коалиция в Германия

Липсата на сериозност трябва да се прекрати

Германският канцлер Ангела Меркел иска проучвателните преговори да приключат в четвъртък, когато местните медии очакват лидерът на страната да притисне всички страни, за да постигнат компромис преди да започнат официални коалиционни преговори.

63-годишната Меркел желае коалиция между консерваторите, Свободната демократическа партия и Зелената партия.

Днес преговарящите екипи ще се опитат да сближат позициите си за имиграцията - проблемна тема, която коства подкрепа за Меркел на парламентарните избори през септември след решението й през 2015 г. да отвори германските граници за повече от 1 милион мигранти. От това се възползва крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Германските партии възобновиха коалиционните преговори след „промяна на атмосферата”

Германските партии възобновиха коалиционните преговори след „промяна на атмосферата”

Тази седмица ще обсъдят образованието, цифровизацията, пенсиите, пазара на труда и вътрешната безопасност

Консервативният блок на канцлера се съгласи да сложи таван на броя на приеманите мигранти в Германия на година до 200 000, което се отхвърля от Зелената партия.

"Трябва да има ограничение", каза премиерът на Хесен Фолкер Буфие пред телевизия ARD.

"Ние смятаме, че 200 000 е разумно ниво, ако човек види последните години. Но ние все още не сме постигнали целта си", добави той.

Партиите също така все още не могат да се разберат за броя на чужденците, които са квалифицирани да се присъединят към роднините си, получили убежище в Германия.

Запитан дали днес преговорите ще помогнат за преодоляване на различията, Буфие отговори: "Уверен съм. Ще видим".

Източници от Християндемократическия съюз заявиха, че вчера вечерта Меркел и други високопоставени консерватори са пили вино със съпредседателя на Зелената партия Катрин Гьоринг-Екарт. Но в същото време сигналите от преговорите са различни.

Преговарящите също ще обсъдят Европа, финансите и енергийната политика.