Германският финансов министър Олaф Шолц се оказа в горещ стол. Министърът е принуден да обясни ролята си в два големи финансови скандала, които наскоро разтърсиха страната, информира АФП.

Изборът на Шолц изстрелва социалдемократите в Германия пред Зелените

Изборът на Шолц изстрелва социалдемократите в Германия пред Зелените

Завръщане на вицеканцлера на Меркел, победена миналата година от двама леви аутсайдери в СПД

Социалдемократът, който се надява да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост, е разпитван от депутатите за ролята си в контролирането на скандала около компанията за финансови услуги Wirecard, която изпадна в неплатежоспособност през юни с 1,9 милиарда евро дупка в баланса си.

Той отделно е разпитван от парламента във връзка с аферата cum-ex, свързана с данъчни измами, след като германски медии съобщиха, че Шолц е поддържал много по-големи контакти с една от замесените банки - базираната в Хамбург частна банка Warburg - от това, което финансовият министър призна по-рано.

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Финансовият министър е номиниран единодушно от ръководството на партията

Проучване за списание "Шпигел" показва, че повече от 80% от респондентите заявяват, че Шолц трябва да разкрие повече подробности за отношенията си с банката и с нейния бивш шеф Кристиан Олеариус.

Измамите чрез данъчни спекулации струват на Германия 5,5 милиарда евро, според данни на правителството.

Говорител на Зелените коментира, че Шолц трябва да разкрие пред обществото кореспонденцията си с Warburg.

Олаф Шолц предлаган за канцлер на Германия

Олаф Шолц предлаган за канцлер на Германия

Това пише вестник "Цайт", позовавайки се на източници от партията

Според социалдемократите всичко това е опит за дискредитиране на Шолц преди парламентарните избори в Германия през следващата година.

Вестник "Франфуртер алгемайне цайтунг" пише, че изгледите Шолц да поеме канцлерството са "сериозно помрачени", докато "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че той носи скандалите като някой воденичен камък.

Скандалът около Wirecard, който бе описан от Шолц като "безподобен", шокира Германия и повдигна въпроси около регулациите в страната.

Вестник "Файненшъл таймс" излезе с няколко статии през 2019 г. за бизнес дейността на Wirecard, но това не накара германските власти да направят задълбочена проверка. Вместо това германската прокуратура започна да разследва журналисти на вестника.

Миналата седмица Шолц коментира, че случаят с Wirecard е открил възможност за реформа в сектора.